Otiumstole – Farstrupstole

Otiumstol er et andet ord for en god stol der kan lænes tilbage i ryggen. Komfortstole, seniorstole og hvilestole er synonyme ord med otiumstole. Men der er jo nok er årsag til, at de kaldes otiumstole. Om ordet otium skriver Lex.dk at det betyder: ”fritid, hvile; især brugt om en persons levned, efter at han har trukket sig tilbage fra sin stilling”. Ordet kommer fra latin og betyder også lediggang. Vi bruger ordet mest til at beskrive pensionisttilværelsen, og ordet otiumstol bruges om stole til ældre.

Så en otiumstol må bestemt være en stol der er behagelig at sidde i for en person der har tid til at sidde. Skulle man ikke være blevet pensionist endnu, men godt kunne tænke sig en god stol at sidde i, så kan man jo bare kalde stolen noget andet. Vi selv kalder dem Farstrup Comfort stole.

Stole til ældre mennesker

Menneskets fysiske styrke svækkes med alderen. Og det er også et faktum, at de fleste ældre mennesker bruger mere tid i siddende stilling, end da de var unge. Derfor vil mange på et tidspunkt ønske sig en otiumstol, som man sidder godt i. Ældrevenlige stole bør give komfort, stabilitet og sikkerhed for at sikre en behagelig siddeoplevelse.

Og det er også vigtigt, at man både kan sætte sig og rejse sig relativt nemt fra en lænestol. Netop dette er i fokus hos SiddeDesign –Et Farstrup Comfort Center, og vi vil i det følgende komme ind på nogle vigtige aspekter ved den gode siddeoplevelse – også for ældre mennesker.

Komfort er individuel

Man kommer ikke uden om komfort, når det handler om otiumstole. Og komfort er individuel. En 2 meter høj mand kommer aldrig til at sidde godt i en lille dame-stol, og en lille dame kommer aldrig til at sidde godt i en høj og dyb stol til en høj mand. Det er et udsagn, de fleste kan forstå. Men herfra bliver det lidt mere kompliceret.

Hvis vi skal købe en T-shirt eller en hat, går det måske an at købe en small, medium eller large. Men hvis du skal købe en stol, bør du tænke dig godt om, inden du køber en small, medium eller large, fordi man kan sagtes være en høj person med forholdsvise korte ben og lang overkrop. Eller omvendt. Så kan det godt være, at stolen skal have en lang ryg, men ikke være så høj fra sædekant og ned til gulv. Eller omvendt. Eller andet! Med andre ord, så afhænger din nye otiumstols gode komfort af tilpasningen. Synes vi.

Hos SiddeDesign har vi udviklet en brugbar analyse til at hjælpe dig med at vælge din nye otiumstol. Gennem analysen har vi fokus på dig og din krop, og eventuelt fysiske udfordringer der måtte vedrøre din siddestilling.  Vi har mere end 20 års erfaring med at tilpasse otiumstole og vores kompetence bruger vi både i butikken og i stolebussen.

En Farstrup otiumstol fra SiddeDesign koster ikke nødvendigvis mere, fordi den bliver tilpasset. Den er bare bedre at sidde i.

Stabilitet og sikkerhed

En anden vigtig faktor, når man skal vælge lænestole til ældre, er stabilitet. Aftagende muskelstyrke og dårligere balance går ud over mobiliteten, og derfor er det vigtigt, at stolen er stabil og sikker i brug. Otiumstolen skal selvfølgelig være sikker og stabil at sidde i, men også at rejse sig fra og sætte sig i.

Alle vores stole har armlæn der er særdeles velegnet til at rejse sig fra, det er en del af stolenes design, at armlænene ”ligger godt i hænderne”.  Armlænene giver et godt afsæt, når man skal rejse sig op. Og når vi påsætter skridsikre ”dutter” under stolens ben, bliver stolen stående på gulvet; rutsjer ikke bagud. Alt sammen giver tryghed. Og tryghed giver modet til at rejse og sætte sig nogle flere gange, og det kan måske være med til at understøtte mobiliteten, og dermed øge muligheden for lidt mere bevægelse i hverdagen.

Sikkerhed er i det hele taget et kritisk træk ved stole til ældre mennesker med begrænset mobilitet. Stole med sikkerhedsfunktioner såsom skridsikre fødder og låsemekanismer kan give ekstra sikkerhed og forhindre ulykker. Vores fysioterapeut hjælper naturligvis hvis du ønsker mere information om dette.

Bestil tid hos vores fysioterapeut her

Indstillingsmuligheder og justerbarhed

Indstillingsmuligheder kan være en vigtig faktor, når du søger efter otiumstole. Hos SiddeDesign – Et Farstrup Comfort Center – tilbyder vi, som tidligere omtalt, at tilpasse stolene individuelt, så stolen passer til den enkeltes behov. Denne form for indstillinger bygges ind i stolen og det kan hjælpe med at reducere ubehag og sikre optimal støtte i siddestillingen.

Alle Farstrup otiumstole ”er født med” trinløse, justerbare rygge (også kaldet stole med vippefunktion). De kan alle lænes tilbage, så man kan ændre siddestillingen, – og måske få sig et lille hvil. Det er muligt, at påmontere et glidebeslag med låsemekanisme, så ryggen står i en fast position, indtil man, ved et lille håndtag, låser den op igen og rykker til en anden position. Stadig trinløs. Det kaldes udvendig låsegreb. Hvis der ønskes hjælp til at læne sig tilbage, kan vi påmontere en motor til rygregulering på næsten alle modellerne.

Vi har også mulighed for at indbygge en oppustelig lændestøtte i stolens lændeområde. For nogle borgere giver det en god variation i siddestillingen, fordi man på den måde selv kan ændre på lændestøtten.

Som også beskrevet under Stole med sædeløft, kan vi i et antal af vores stolemodeller tilbyde sædeløft. Både manuelt og el-betjent sædeløft. Disse stole har naturligvis også mulighed for justering. Nemlig sæde op og ned.

Otiumstole med indbygget fodhviler har samme trinløse regulering som vippemekanismen i ryggene, og med enten en motor eller udvendigt låsegreb kan man både justere og fastholde en ønsket position. Det skal nævnes, at alle stolene sagtens kan fungere uden disse hjælpemidler. Uden låsegreb og motor virker de endda mere intuitive; de følger med brugerens bevægelser.

Brugervenlighed i top

Angående indstillingsmuligheder og justerbarhed er brugervenlighed en vigtig overvejelse, når man vælger stole til ældre mennesker. Stole med enkle og brugervenlige mekanismer, såsom håndtagsbetjente justerbare funktioner eller trykknapudløsermekanismer, kan gøre stolen mere brugervenlig og tilgængelig, og brugeren kan derved let justere lænestolen, så den passer perfekt til det ønskede formål.

Den bedste brugervenlighed er når stolen virker uden man skal tænke over det. Derfor synes vi, at ryggens vippefunktion er meget brugervenlig, fordi den følger med, når man læner sig tilbage. En organisk funktion man ikke først skal tage stilling til. Men hvis man af forskellige årsager har brug for hjælp til denne vippefunktion, har vi flere brugervenlige løsninger på opgaven. Løsningerne er mere eller mindre brugervenlige, afhængig af brugerens evne til at betjene disse.

Alle hjælpefunktionerne kan ses på denne hjemmeside under Funktionsstole med hjælpemidler.  Alle stole med vippefunktion, sædeløft og indbygget fodhviler kan ses og afprøves i butikken på Skibhusvej 52 C i Odense. Alternativt besøger vi dig gerne i dit hjem med Stolebussen. Ring efter stolebussen eller stil spørgsmål til stolenes brugervenlighed på 66 15 95 10

Otiumstole til seniorer

Konklusionen bør være, at stole til ældre skal give komfort, være stabile, og sikkerheden skal være i top. Det er vigtigt at vælge stole, der passer til den enkeltes behov og fysiske evner. Stole med disse funktioner kan hjælpe ældre mennesker med at bevare deres uafhængighed, komfort og livskvalitet. Med så mange tilgængelige muligheder er det værd at tage sig tid til at undersøge og sammenligne otiumstole for at finde den bedste pasform.

Kontakt os hvis du vil vide mere om lænestole til ældre på tlf. 66 15 95 10